• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

logo      Udruga pčelara Pula djeluje na području  južne Istre, točnije obuhvaća gradove Pulu i Vodnjan te općine Medulin, Ližnjan, Fažana, Marčana, Barban, Svetvinčent, Bale, a imamo članove i iz graničnih općina Žminja i Kanfanara te Rovinja. Broj aktivnih članova Udruge kreće se između 60 do 70 članova koji pčelare s oko 3000 košnica. 
       Od listopada do travnja članovi Udruge okupljaju se drugog petka u mjesecu na sastancima i predavanjima  a druženja su predviđena za svaki petak poslije 17 sati u prostorijama Udruge u Zagrebačkoj 12. Tijekom pčelarske sezone nema okupljanja osim u slučaju potrebe.

Povijest

grb

     Prvo neformalno okupljanje pčelara Puljštine počelo je 60-tih godina prošlog stoljeća a Pčelarsko društvo Pula osnovano je 24. studenog 1971. na incijativu prof. Antuna Crnoborija, Vinka Galića i nekoliko drugih pčelara.  Za prvog predsjednika društva izabran je prof. Anton Crnobori.

Na početku društvo je okupilo 13 pčelara (Antun Crnobori, Vinko Galić,  Milko Roce, Geza Szabadoš, Ivan Bulešić, Bogdan Pleslić, Ciprijan Lukež, Stipe Bartolić, Marko Račić, Ivan Kaić, Viktor Maričić, Aco Stefanović i Martin Kaić.)
       Osamdesetih godina društvo bilježi nagli razvoj. Broj članova brzo raste, društvo 1979. godine broji 39 članova a već 1981. ima 84 člana  i druga je najveća udruga pčelara poslije Osijeka. Rastu društva pomogla je i odluka da pčelari s manje od 5 košnica ne moraju plaćati članarinu.

       Organizirana je veoma uspješna izložba pčelarstva u Zajednici Talijana Circolu. Na izložbi je prikazana i staklena košnica koja je privukla pažnju posjetitelja. Bez bojazni mogli su pratiti aktivnost pčela. Izložbu su posjetili učenici osnovnih i srednjih škola iz Pule i okolice. U suradnji s Radničkim sveučilištem održavana su predavanja na temu  pčelarstva s prikazivanjem zanimljivih filmova.

      Udruga je posebnu pažnju poklanjala zdravlju pčela. 1979 godine organiziran je tečaj za "pregledače pčela".  Školu je organizirao Veterinarski fakultet u Rijeci a voditelj tečaja bio je dr. Đuro Sulimanović istaknuti pčelarski stručnjak na ovim prostorima. Izuzetnu ulogu u aktivnosti udruge imao je prof. Branko Svilković iz Premanture. Prvi školovani pčelar iz udruge bio je Stjepan Bartolić iz Fažane. Pohađao je pčelarsku školu u Novom Vinodolskom. Pčelinjak je imao na otočju Brijuni kao službeni "Titov pčelar". 

Kontakt podaci

Udruga pčelara Pula

   Zagrebačka 12
   Pula, 52100
   Hrvatska

  • https://www.uppula.hr 
  • OIB 45251021947 
  • Reg.broj: 18000471 
  • MB:02435136
  • IKB Umag HR3023800061130007623