Prijava Registracija

Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *

maslačak           Maslačak je zeljasta trajnica s dobro razvijenim, mesnatim,vretenastim korijenom iz kojeg raste rozeta krupnih, duguljastih, glatkih listova, priljubljenih uz tlo. Iz središta rozete razvija se cvjetna stabljika visoka do 30 cm, glatka, okruglog presjeka i šuplja. Na njenu vrhu razvija se glavičasti cvat zlatno žute boje, sastavljen od velikog broja jezičastih cvjetova. Dnevno otvaranje i zatvaranje cvjetova ovise o intenzitetu svjetlosti i vremenskim prilikama.

 

       Cvate među prvim biljkama u proljeće. Cvjeta od travnja do listopada, te postoje proljetni i jesenski oblici. Cvatnja traje 2-3 tjedna. Daje dosta peluda, a za lijepih dana obilno medi. Rijetko se može dobiti maslačkov med jer većinu unosa pčelinja zajednica iskoristi za razvoj legla. Maslačak se ubraja u naše najraširenije livadne biljne vrste. Dolazi u više podvrsta i oblika. Raste u velikim količinama po travnjacima, livadama, parkovima i vrtovima, uz putove i živice. Uspijeva i po visokim planinama, ali mu je tamo rozeta mnogo manja.
Poslije cvatnje na cvjetištu ostaju plodovi (roške) u obliku svilenkasto dlakave kugle koju raznosi vjetar. Biljka proizvede od 3 do 8 tisuća roški, što maslačak čini vrlo prodornom biljnom vrstom. Pripada porodici glavočika jezičnjača (Cichoriaceae).        
        Maslačak ne treba smatrati korovom, jer se za ishranu (ljudi, životinje) i za liječenje mogu koristiti njegov korijen, list (Taraxaci radix cum herba) i cvijet. U obliku različitih pripravaka (sirup, sok, vino, vodeni pripravak, med) može se upotrebljavati za liječenje mnogih zdravstvenih tegoba (jetra, bubrezi, probavni organi, koža, mišići, zglobovi). Ljekoviti su i korijen i nadzemni dio biljke. Mladi tvrdi cvjetni pupoljci kisele se u octu i koriste kao zamjena za kapare. Medonosna je biljka. Vrijeme sakupljanja: Lišće maslačka za prehranu bere se prije cvatnje rano u proljeće, dok se za sušenje bere tijekom cijelog ljeta. Korijen se vadi tijekom jeseni, očisti od nadzemnih dijelova, opere te suši na suncu ili toplom mjestu.


Više:  
       - Maslačak 

x       Pčelinji otrov zagrijan na 100 stupnjeva ili, pak, zamrznut ne mijenja svoja svojstva. U odgovarajućim uvjetima, bez vlage i na sobnoj temepraturi, godinama ne mijenja svoja svojstva, ali je vrlo osjetljiv na određene enzime i jaka oksidacijska sredstva (kalijev hipermangan, vodikov peroksid). Pčelinji otrov je mješavina mnogo tvari, uglavnom vode i proteina (apitoksini), histamina, nekoliko organskih otrova, kiselina (kloridna, fosforna i mravlja), eteričnih ulja (koja prouzročuju bol i pečenje), sadržava magnezij, bakar, sumpor i druge tvari, od kojih neke mogu prouzročiti upalne procese, a druge grčeve, otežano disanje i posebno opasan za neke ljude u kojih izaziva anafilaktički šok, a ako se pravovremeno ne intervenira, može doći i do smrti.

      Danas je dokazano da otrov djeluje na mnoge bolesti, a kod nekih je dokazano i potpuno izlječenje. Koristi se u liječenju reumatskih bolesti, multiple skleroze, reumatske groznice, povišenog krvnog tlaka, hepatitisa, psorijaze, aritmije, migrene, a prema nekim autorima, djeluje na rak, ali i na virus HIV-a. Proizvode se otopine za davanje injekcija, kreme, gelovi, sapuni i tekućine za inhaliranje s pčelinjim otrovom.

Proizvodi

  • Med +

    Med Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane. Ljekovitost meda ovisi o kvaliteti meda i o vrsti biljke Opširnije
  • Propolis +

    Propolis Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju sa pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora. Koristi se kao sredstvo Opširnije
  • Pelud +

    Pelud Pelud su muške spolne stanice presudne za razmnožavanje biljnih vrsta. Pelud je nosilac genskih svojstava biljke i zato sadrži sve Opširnije
  • Matična mliječ +

    Matična mliječ ŠTO JE MATIČNA MLIJEČ Matična mliječ je proizvod lučenja mliječnih ili ždrijelnih žlijezda pčela. To je homogena gusta, neprozirna i Opširnije
  • Vosak +

    Vosak Vosak proizvode mlade pčele iz posebnih žlijezda voskarica na trbuhu u dobi između 12 i 17 dana starosti. Radilice ga Opširnije
  • 1
  • 2
 
  • Lijeska

    Lijeska je listopadni grm obično visine do 5m, a katkada se na pogodnom staništu razvije i do manjeg stabla visine Opširnije
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20