Ispis

Matična mliječ

Matična mliječ ŠTO JE MATIČNA MLIJEČ

Matična mliječ je proizvod lučenja mliječnih ili ždrijelnih žlijezda pčela. To je homogena gusta, neprozirna i kremasta tvar bijele do blijedožućkaste boje, viskoznosti vrhnja. Ima karakterističan oštri miris i specifičan kiselo-slatki okus.

 

UČINCI I SVOJSTVA MATIČNE MLIJEČI

Matična mliječ se koristi kao dodatak prehrani. Već se tisućama godina u orijentalnim kulturama cijeni kao jedinstveni prirodni izvor za očuvanje mladosti i energije. Tradicionalna iskustva ukazuju da ublažava uznemirenost i nesanicu, podiže raspoloženje, povećava izdržljivost i pamćenje te jača imunološki sustav.

Znanstvena istraživanja su utvrdila sljedeća svojstva matične mliječi:

Zahvaljujući visokom sadržaju bjelančevina, mikroelemenata i gotovo svih vitamina (naročito skupine B), matična mliječ djeluje na organizam okrepljujuće, poboljšava probavu, utječe na stvaranje krvi, rad srca te pojačava lučenje endokrilnih žlijezda.

Najveći doprinos većini tih svojstava odnosno učinaka matične mliječi pripisuje se jedinstvenoj (E)-10-hidroksidec-2-enskoj kiselini (10-HDA), koja do sada nije pronađena niti u jednoj drugoj prirodnoj tvari.

10 HDA spada u lipide (masnoće) kojih u matičnoj mliječi ima od 3 do 8%. Ima neobičnu kemijsku strukturu koja je netipična za masnoće. Uobičajena struktura kiselina koje nalazimo u biljnim i životinjskim masnoćama je 14-20 ugljikovih atoma, dok se kod 10 HDA radi o 10 C-atoma karakteristično raspoređenih u molekuli.

10 HDA je:


Royal Jelly PRIMJENA MATIČNE MLIJEČI

Čistu matičnu mliječ ili u kombinaciji sa još nekim pčelinjim proizvodima preporuča se koristiti oko sat vremena prije jela. Pripravak se stavlja ispod jezika (najveća prokrvljenost) i tu se zadrži što je dulje moguće kako bi ga organizam u potpunosti apsorbirao.

U preventivne svrhe odrasle osobe mogu konzumirati 50 do 200 mg dnevno matične mliječi (1 g (gram) ima 1000 mg(miligrama), pa ako se uzima po 200 mg dnevno znači da 1 g traje 5 dana). Za djecu se ta doza prepolavlja pa tako ona iznosi od 25 do 100 mg dnevno.

Matična mliječ može se koristiti u izvornom obliku, tj. kao tekućina. Do korištenja ona se mora čuvati u zamrzivaču na -18°C. Nakon otvaranja bočice, dok se ne potroši, čuva se u hladnjaku. Najbolje ju je uzimati sa čistom drvenom čačkalicom, gdje jedna kap otprilike ima oko 40 do 50 mg i tako 2 do 3 puta na dan.

Oko 10% matične mliječi otopljene u 45%-tnom alkoholu (jedna kap otopine sadrži oko 4 mg mliječi) primjenjuje se oralno. Oko 10-15 kapi tinkture nakapa se u usnu šupljinu, tri puta dnevno, sat vremena prije jela. Nakon uzimanja pola sata ne piti tekućinu. Dnevna doza se ne smije prekoračiti. Prije upotrebe protresti. Otopinu čuvati u hladnjaku do 4°C.

Vrlo često se matična mliječ konzervira i čuva u medu, te se u tom obliku i koristi. Naši proizvodi sadrže 1,5% izvorne matične mliječi u medu, uz dodatak propolisa i peluda. Ovakav pripravak se koristi 2 puta dnevno po jednu malu žličicu (npr. plastična žličica za kavu) jedan sat prije jela, a čuva se u hladnjaku na temperaturi do 4°C.

Treba naglasiti da nepravilno čuvana matična mliječ vrlo brzo gubi svoju vrijednu osobinu - ljekovitost. Na matičnu mliječ nepovoljno utječu temperatura, svjetlost i zrak (kisik). Stoga matičnu mliječ u izvornom obliku treba čuvati u tamnim bočicama na temperaturama od -18°C ili nižim. Konzerviranu u medu ili alkoholu treba čuvatu u hladnjaku na temperaturama do 4°C. Pravilnim skladištenjem bez značajnijih gubitka svojstava, matična mliječ može se čuvati i do godinu dana.

Kod korištenja uvijek koristiti čiste i suhe drvene, plastične, staklene, keramičke predmete, a nikako metalne. Metali reagiraju sa organskim kiselinama iz pčelinjih proizvoda i razgrađuju visokovrijedne tvari u njima.

Preporuka je da se matična mliječ koristi jedan do dva mjeseca svakodnevno, a poslije se napravi isto tolika pauza.

SASTAV MATIČNE MLIJEČI

Matična mliječ ima vrlo složen kemijski sastav i nemoguće ju je proizvesti sintetičkim putem. Kao što je već spomenuto, do danas oko 3% njenog sastava još uvijek nije identificirano.

 

Sastav:

Matična mliječ jedna je od rijetkih prirodnih namirnica koja sadrži čisti acetilholin (0,3 do 1,2 mg/g), neurotransmiter koji omogućava prijenos impulsa izmedu neurona. Ona sadrži i holin koji nastaje razgradnjom acetilholina. Nepravilnim čuvanjem smanjuje se sadržaj acetilholina, a raste količina holina.

 

 TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Specifična težina matične mliječi: 1,1 g/cm3.

Proizvodnja matične mliječi

       Matična mliječ, zbog vrlo složenog postupka njenog dobivanja i vrlo ograničenog vremena kada je pčele mogu proizvesti u suvišku, ima i visoku cijenu na tržištu. Trenutno je njezina cijena u regiji (RH i okolne države - 2009. godina) između 1,5 i 2 eura po gramu. Kako je matična mliječ vrlo cijenjena i popularna, često je predmet manipulacije. Nerjetko se javljaju krivotvorine, a najčešće je to matična mliječ u razblaženom obliku sa dodacima škroba, kukuruznog sirupa, jogurta, bjelanjka jajeta, nezrelih banana, vode ...

Za provjeru autentičnosti matične mliječi najpouzdaniji pokazatelj je količina 10 HDA koja mora biti u određenim granicama, a moguće ga je provjeriti u specijaliziranim laboratorijima. Drugi način provjere, možda malo složeniji i omogućen samo pčelarima, ali daleko najjeftiniji je taj da se matična mliječ vrati natrag pčelama. Ako pčele na toj matičnoj mliječi uspiju uzgojiti maticu, dokaz je da je s njom sve u redu. Naime, ako pčele osjete da nešto ne valja, automatski izbacuju tu tvar iz košnice. Na provođenju ovog drugog načina provjere temelje se i preporuke čuvanja matične mliječi. Također, vezano uz ovu drugu provjeru, u cijelom tekstu se nigdje ne spominje liofilizirana matična mliječ (postupkom dubokog smrzavanja matične mliječi na -60°C sublimacijom se odstrani voda iz iste te ostaje samo suha tvar). U takvom obliku su navodno sačuvane sve vrijedne tvari i može se čuvati čak do dvije godine na sobnoj temperaturi. Međutim, neki pokusi pokazuju da pčele ipak na toj matičnoj mliječi ne mogu uzgojiti maticu - dakle, postoji velika sumnja da ipak nešto od svog kemijskog sastava takva matična mliječ izgubi.