Prijava Registracija

Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *

logo      Udruga pčelara Pula djeluje na području  južne Istre, točnije obuhvaća gradove Pulu i Vodnjan te općine Medulin, Ližnjan, Fažana, Marčana, Barban, Svetvinčent, Bale, a imamo članove i iz graničnih općina Žminja i Kanfanara te Rovinja. Broj aktivnih članova Udruge kreće se između 60 do 70 članova koji pčelare s oko 3000 košnica. 
       Od listopada do travnja članovi Udruge okupljaju se drugog petka u mjesecu na sastancima i predavanjima  a druženja su predviđena za svaki petak poslije 17 sati u prostorijama Udruge u Zagrebačkoj 12. Tijekom pčelarske sezone nema okupljanja osim u slučaju potrebe.

Povijest

grb

     Prvo neformalno okupljanje pčelara Puljštine počelo je 60-tih godina prošlog stoljeća a prva registracije udruge bila je 1970 godine. Za predsjednika udruge izabran je prof. Anton Crnobori. U početku je pčelarsko društvo okupilo 10-tak pčelara amatera (Roce, Geza, Bulešić, Ravnić, Pleslić, Galić...) Godine 1979 predsjednikom postaje Luka Radojčić. U tom razdoblju udruga bilježi nagli razvoj. Broji 100 članova i druga je najveća udruga pčelara poslije Osijeka. Organizirana je veoma uspješna izložba pčelarstva u Zajednici Talijana Circolu. Na izložbi je prikazana i staklena košnica koja je privukla pažnju posjetitelja. Bez bojazni mogli su pratiti aktivnost pčela. Izložbu su posjetili učenici osnovnih i srednjih škola iz Pule i okolice. U suradnji s Radničkim sveučilištem održavana su predavanja na temu  pčelarstva s prikazivanjem zanimljivih filmova.

      Udruga je posebnu pažnju poklanjala zdravlju pčela. 1979 godine organiziran je tečaj za "pregledače pčela" . Školu je organizirao Veterinarski fakultet u Rijeci a voditelj tečaja bio je dr. Đuro Sulimanović istaknuti pčelarski stručnjak na ovim prostorima. Izuzetnu ulogu u aktivnosti udruge imao je prof. Branko Svilković iz Premanture. Prvi školovani pčelar iz udruge bio je Stjepan Bartolić iz Fažane. Pohađao je pčelarsku školu u Vinodolskom. Pčelinjak je imao na otočju Brijuni kao službeni "Titov pčelar".


 

Kontakt podaci

Udruga pčelara Pula

   Zagrebačka 12
   Pula, 52100
   Hrvatska

  • https://www.uppula.hr 
  • OIB 45251021947 
  • Reg.broj: 18000471 
  • MB:02435136
  • IKB Umag HR3023800061130007623

Login Form

beton barbekü