• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sadnice za pčelice

xx         Sadnice za pčelice je projekt Udruge pčelara Pula koji ima za cilj obogaćivanja pašnih uvjeta za pčele i otklanjanje bespašnog perioda te poboljšati kvalitetu pčelinjih zajednica koje uzimljujemo.  Sadnjom medonosnih biljki (evodija, japanska sofora, katalpa, koelreuterija …) koje cvatu tijekom kod nas bespašnog razdoblja godine, poboljšati uvjete za razvoj pčela i ostalih prirodnih oprašivača čije je stanište ugroženo, čime pridonosimo i očuvanju ukupne biološke raznolikosti.

           Projekt se provodi nabavom sadnica medonosnih biljaka koje se dijele pčelarima da ih zasade na svojim okućnicama i pčelinjacima.  Ideja je da se projekt provodi više godina (5-10 godina) s tim da bi se u narednim godinama podjela sadnica proširila na ostale zainteresirane građane. Također želimo u projekt uključili gradske tvrtke zadužene za hortikulturu gradova s područja naše Udruge koje bi dio sadnica svake godine posadili i održavali. 

     Nakon što bi se projekt provodio više godina ublažilo bi se bespašno razdoblje a s vremenom i s povećanjem i širenjem novo zasađenih medonosnih biljaka taj bi problem trebao potpuno nestati i stvoriti nove medonosne paše. Samim tim bi se stvorili bolji uvjeti za uzgoj pčela ali i uvjeti za veću brojnost ostalih prirodnih oprašivača koji sudjeluju u stvaranju dodatne vrijednosti u biljnoj proizvodnji i ključni su za održavanje ravnoteže prirodnih procesa i u očuvanju bioraznolikosti.

      Ovaj projekt podupire i sufinancira Istarska županija.

- Ovaj projekt više se ne provodi.


 


Kontakt podaci

Udruga pčelara Pula

   Zagrebačka 12
   Pula, 52100
   Hrvatska

  • https://www.uppula.hr 
  • OIB 45251021947 
  • Reg.broj: 18000471 
  • MB:02435136
  • IKB Umag HR3023800061130007623