• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Predavanje "Tehnologija proizvodnje matične mliječi, proizvodnja perge - fermentirane peludi"

         Ovog petka, u 18 sati, nam u Udruga Pčelara Pula  gostuje naš poznati pčelar iz Velike Gorice, Miroslav Antolčić a tema predavanja je "Tehnologija proizvodnje matične mliječi, proizvodnja perge - fermentirane peludi".

        Miroslav se profesionalno bavi pčelarstvom sa blizu 400 zajednica te uz med, pelud, propolis i čisti pčelinji vosak proizvodi i matičnu mliječ te se bavi uzgojem selekcioniranih matica. Uskoro će obitelj Antolčić obilježiti 90 godina kontinuiranog pčelarenja. Nadajmo se da će ovo predavanje potaknuti naše pčelare na proizvodnju i ova dva visokovrijedne pčelinja proizvoda. 


 


 
Predavanje "Proizvodnja alkoholnih pica od meda"

              Dana 15. 3. u 18. sati otvoriti ćemo 3. Dane pčela uz prigodno predavanje izv. prof. dr. sc. Marina Mihaljević Žulj sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod "Proizvodnja alkoholnih pica od meda" Predavanje obuhvaća kompletnu tehnologiju proizvodnje alkoholnih pića od meda, uz pristupačna i jasna objašnjenja glavnih koraka u proizvodnji. Proći će se kroz proizvodnju vina od meda (medovine) i završiti s rakijom od meda (medovačom). Prikazati će se svi važni koraci sa mnogo korisnih fotografija kako bi predavanje bilo što edukativnije. Također će se dati i točne recepture za pripravljanje mješavine meda i vode te pokretanje alkoholnog vrenja.

         Izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj rođen je 22. listopada 1981. u Zagrebu. Diplomirao je 2007. na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, na temu „Praćenje stanja zaraženosti fitoplazmama kultivara Chardonnay na pokušalištu Jazbina“,a doktorsku disertaciju na temu „Utjecaj kvasaca i amonijevog sulfata na pojavu netipične arome starenja u vinu Rajnski rizling“ obranio je 2015. godine na istom fakultetu. Od 2009. godine predaje na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je do danas nositelj tri modula „Osnove tehnologije rakija od grožđa i vinjaka“, „Kakvoća rakija od grožđa i drugog voća“ te „Istraživanja arome vina i jakih alkoholnih pića“. Od 2014. certificirani je senzorni ocjenjivač vina i voćnih vina sukladno Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina u RH. 2014. godine završava tečaj senzornog ocjenjivanja jakih alkoholnih pića u Austriji (World-Spirits Academy - Bad Kleinkirchheim). 2013. godine sudjelovao je u znanstveno-stručnoj edukaciji „Lallemand malolactic fermentation education“ u Toulouseu (Francuska). Znanstveno se usavršavao 2019., CEEPUS stipendija, For Safe and Healthy Food in Middle-Europe, Szent István University, Faculty of Food Science, Budapest, Hungary, zatim 2019. U Njemačkoj na Sveučilištu Hohenheim, Yeast Genetics and Fermentation Technology. Iza sebe ima niz uspješnih projekata suradnje sa destilerijama u Hrvatskoj. Autor je knjige „Voćne rakije, likeri i travarice“, te je autor tridesetak znanstvenih i stručnih radova u području tehnologije vina i jakih alkoholnih pića. Dugi niz godina član je ocjenjivačke komisije za jaka alkoholna pića u Republici Srbiji, te je predsjednik mnogih komisija u Republici Hrvatskoj. Već četvrtu godinu za redom predsjednik je ocjenjivačke komisije na međunarodnom ocjenjivanju voćnih rakija, ginova i likera u Zagrebu Cro Spirit.


 
 
 

Predavanje "Uzgoj i selekcija matica: znanost i praksa"

         U četvrtak, 22. veljače 2024. godine s početkom u 18 sati Udruga pčelara Pula u Pčelarskom edukacijskom centru (Pula, Zagrebačka 12) organizira stručno predavanje pod naslovom "Uzgoj i selekcija matica: znanost i praksa" koje će održati doc. dr. sc. Marin Kovačić, asistent na Katedri za pčelarstvo i zoologiju u Zavodu za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

          Kao znanstveni suradnik u više međunarodnih i domaćih znanstvenoistraživačkih projekata, predavač na međunarodnim znanstvenim skupovima, autor niza znanstvenih i stručnih radova, član uredništva stručnoga časopisa »Hrvatska pčela«, nekoliko međunarodnih znanstvenih organizacija i nacionalnoga povjerenstva za ocjenu kvalitete meda i nositelj OPG-a koje se bavi uzgojem i selekcijom matica pčela u Dardi kod Osijeka, dobitnik je niza nagrada i priznanja za objavljene znanstvene radove, kvalitetu meda i pčelinjih matica.

       Kako je svima dobro poznata činjenica da snaga i produktivnost čitave pčelinje zajednice ovisi o kakvoći matice, pa se iz tog razloga one i uzgajaju u posebnom postupku selekcije, predavanje doc. dr. sc. Kovačića u PEC Pula će biti iznimno zanimljivo. Predavanju mogu prisustvovati pčelari iz čitave Istre, a ulaz je slobodan i za sve druge zainteresirane za ovu domenu.


 

3. Dani pčela u Puli

        Udruga pčelara Pula će ovaj mjesec, od 15. do 22. ožujka 2024., organizirati "3. Dane pčela". Manifestacija, koja već polako ulazi u tradiciju, će se održati u prostorima Udruge, u Zagrebačkoj 12 u Puli. Organizirane skupine, ali i pojedinci, će u to vrijeme, svaki radni dan od 9 -15 sati, moći posjetiti Pčelarski edukacijski centar i razgledati stalni izložbeni postav "Više od pčele" te saznati mnoge zanimljive detalje iz života pčela, njenom značaju danas kao i o vrijednim proizvodima koje nam one daju.

        Za organizirane skupine je potrebno najaviti posjet kako bi izbjegli preklapanja i nepotrebne gužve. Volonteri Udruge pčelara Pula će upriličiti vođenje u Pčelarskom edukacijskom centru uz kratko predavanje prilagođeno uzrastu skupine. Ujedno će se moći razgledati i izložba fotografija na temu pčele, prikupljene u foto natječaju "Čuvajmo pčele" koje godinama organizira Udruga pčelara Bujštine. Najave organiziranih posjeta, a posebno za škole i predškolske ustanove, je moguće obaviti slanjem poruke na 098 335 462 (sms, viber, WhatsApp) ili mail adresu udruge: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

        Tijekom 3. Dana pčela biti će organizirana i dva stručna predavanja za pčelare ali i sve ostale kojima teme predavanja budu zanimljive. Tako će 15. ožujka u 18 h predavanje pod naslovom "Proizvodnja alkoholnih pića od meda" održati izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu a 22. ožujka u 18 h prof. Miroslav Antolčić "Tehnologija proizvodnje matične mliječi i proizvodnja perge-fermentrane peludi"

         Ovom manifestacijom želimo skrenuti pozornost na važnost pčele koja je danas ugrožena mnogim nedaćama te kako i sam pojedinac može dati svoj doprinos njenom očuvanju.


 


Prikupljanje članarine za 2024. godinu

          Članarinu za 2024 godinu možete platiti putem opće uplatnice, internet bankarstvom i sl. Sve potrebne podatke imate ispod  ili na ovoj poveznici.  

ČLANARINA

  • članstvo samo u Udruzi pčelara Pula iznosi 20,00 € godišnje, (učlanjenje u udrugu vršimo u 12. te tijekom 1. i 2. mjeseca).
  • članarina za Udrugu pčelara Pula  i za Hrvatski pčelarski savez, godišnje iznosi 55,00 € 
    (učlanjenje u HPS se vrši do kraja siječnja zbog časopisa).
  • Članstvom u HPS-u, pčelari dobivaju 11 brojeva časopisa „Hrvatska pčela“.

Članarina se plaća uplatom na žiro račun udruge:

Primatelj: Udruga pčelara Pula, Zagrebačka 12, Pula
IBAN: HR3023800061130007623,
Model: HR00
Poziv na broj upišite; OIB uplatitelja.

NOVI ČLANOVI

 Novi članovi mogu se učlaniti u našu Udrugu sljedeći ova 3 koraka;

Kliknite ovdje za download pristupnice

Postupak učlanjenje:

          1. Ispuniti člansku pristupnicu,

          2. Uplatiti članarinu na žiro račun UP Pula,

          3. Ispunjenu i potpisanu pristupnicu  zajedno s kopijom uplatnice ili potvrdom o plaćanju pošaljite elektronskom poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.ili običnom poštom na adresu Udruge, Zagrebačka 12, 52100 Pula.

 


Nikola Bićanić


Stranica 1 od 30

    Pčela zamahne krilima približno oko 230 puta u sekundi.