Prijava Registracija

Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *

Održana izborna Skupština UP Pula

logo

      Dana 12. travnja 2019. godine u Domu hrvatskih branitelja u Puli održana je izborna Skupština Udruge pčelara Pula. Nakon što  su formirana radna tijela Skupštine te  je usvojeno Izvješće o radu za proteklu godinu i  usvojen Plan rada za 2019. godinu, Skupština je jednoglasno izabrala dosadašnje vodstvo Udruge da vodi Udrugu naredne 4 godine.
    Za predsjednika Udruge je ponovo izabran Nikola Bićanić, dopredsjednik je Miro Bulić, tajnik Darko Važanski a članovi Upravnog odbora su Aleksandar Kostić, Bogdan Komparić, Nediljko Landeka, Veljko Grbac i Mladen Štoković. U Nadzorni odbor izabrani su Vedran Aničić, Sandro Dujmović i Marjan Lukež.

Nakon Skupštine nastavljeno je druženje uz već tradicionalnu pčelarsku večeru.

     

Otvorena izložba Zašto je pčela važnija od čovjeka?

   Jučer poslije podne svečano je otvorena gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja "Zašto je pčela važnija od čovjeka".  Nakon što je uzvanike  pozdravili predsjednik Udruge Nikola Bićanić  te ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović, izložbu je otvorio predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos.  Kroz izložbu su zatim uzvanike proveli autori izložbe dr. sc. Zorana Sedlar i Petar Crnčan, mag. exp. biol.
    Izložbu možete pogledati do 29. ožujka 2019. u Stossmayerovoj 4,  svaki dan od 10 - do 16 i subotom od 15 do 18 sati.

 

 

Krajnji rokovi za podnošenje zahtjeva za potpore u 2019.

Prema Pravilniku o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019.(NN20/2017), izmjene i dopune (NN109/2019)  rokovi su sljedeći: 

− 20. 4. 2019. godine POSLJEDNJI je dan za podnošenje zahtjeva za isplatu za mjeru:
− Racionalizacija troškova selećeg pčelarenja.
Maksimalni povrat koji je moguće ostvariti je do 80% od neto iznosa računa za nabavu nove pčelarske opreme, a maksimalni iznos povrata prema razredima je:
a) 35.000 kuna za pčelare koji imaju od 30-80 košnica,
b) 50.000 kuna za pčelare koji imaju od 81-200 košnica i
c) 75.000 kuna za pčelare koji imaju od 201 i više košnica.
- pčelari koji imaju evidentirano u Evidenciji pčelara i pčelinjaka manje od 30 košnica NEMOGU  sudjelovati u ovoj mjeri

− 20. 4. 2019. godine POSLJEDNJI je dan za podnošenje zahtjeva za isplatu za mjeru:
− Kontrola i suzbijanje varooze, princip provedbe mjere isti je kao i lani.

20.4.2019. godine POSLJEDNJI je dan za podnošenje zahtjeva za isplatu za mjeru: − Tehnička pomoć pčelarima
Maksimalni povrat koji je moguće ostvariti je do 80% od neto iznosa računa za nabavu nove pčelarske opreme, a maksimalni iznos povrata prema razredima je:
a) 1 – 15 košnica, 3.000,00 kuna,
b) 16 – 30 košnica, 10.000,00 kuna,
c) 31 – 50 košnica, 20.000,00 kuna,
d) 51 – 100 košnica, 35.000,00 kuna,
e) 101 – 300 košnica, 50.000,00 kuna,
f) 301 i više košnica, 75.000,00 kuna,
U popisu opreme i pomagala koja za koju je moguće ostvariti povrat sredstava (oznaka ***) tri zvjezdice označava opremu za koju je potrebno uz zahtjev priložiti i tehničke karakteristike kupljenog proizvoda.

– 31. 5. 2019. godine POSLJEDNJI je dan za podnošenje zahtjeva za isplatu za podmjeru edukacija pčelara. 
- udruge, županijski savezi i HPS za organizaciju stručnih predavanja mogu ostvariti povrat maksimalno do 90% prihvatljivog troška, a maksimalni iznos povrata prema razredima je:
– za stručna predavanja održana u okviru tekuće pčelarske godine:
a) registriranoj udruzi pčelara, 5.000,00 kuna,
b) županijskom savezu pčelara, 10.000,00 kuna,
c) HPS-u, 50.000,00 kuna.

− 15. 7. 2019. godine POSLJEDNJI je dan za podnošenje zahtjeva za isplatu za mjeru:
− Kontrola kvalitete meda
Maksimalni povrat koji je moguće ostvariti je do 90% od neto iznosa računa za obavljenu analizu meda po jednom uzorku.
Iznos sufinanciranja ne može biti veći od 500,00 kn po uzorku, pčelar ima pravo na sufinanciranje ispitivanja tri uzorka meda u okviru jedne pčelarske godine.
Za mjeru Kontrola kvalitete meda uz popunjen originalni zahtjev i kopiju računa s oznakom „NPP 2019” potrebno je priložiti i nalaz/izvještaj ispitivanja koji mora sadržavati rezultate obavljenih ispitivanja. 

Prije mogućeg umanjenja minimalni iznos sufinanciranja po korisniku iznosi 1.000,00 kuna.
- Uz popunjen ORIGINAL zahtjeva za pojedinu mjeru u Agenciju za plaćanja treba dostaviti i KOPIJU RAČUNA, a prije nego što račun kopirate na originalnom računu kemijskom olovkom trebate napisati „NPP 2019”, tek ga potom treba kopirati, kopija pritom mora biti jasno čitljiva.Račun obavezno treba sadržavati ime, prezime i OIB pčelara.
- Svi podnositelji zahtjeva dužni su čuvati kopiju obrasca i originalni račun pet godina za slučaj da Agencija za plaćanja zatraži kontrolu.
- U slučaju plaćanja transakcijskim računom i originalni dokaz o plaćenom računu, na kojem je naznačeno ime i prezime podnositelja zahtjeva, te u slučaju plaćanja internetskim bankarstvom potrebno je priložiti potvrdu banke o plaćanju, to jest izvršenoj transakciji! Računi koji se prilažu uz zahtjev za sufinanciranje moraju biti plaćeni u razdoblju od 1. kolovoza tekuće pčelarske godine do trenutka podnošenja zahtjeva za sufinanciranje.
- Podnositelj zahtjeva ne smije pribavljati ponude/predračune/račune od ponuditelja roba, radova i/ili usluga s kojima je povezan vlasničkim odnosima. Isto tako ponuditelji ne smiju biti međusobno povezani vlasničkim odnosima.
- U slučaju da su računi pisani na jeziku koji nije hrvatski, Agencija za plaćanja ima pravo tražiti da korisnik priloži i prijevod navedenih dokumenata ovjeren kod sudskog tumača.
- Ekološki pčelari dužni su zahtjevu priložiti i presliku važečeg certifikata o ekološkoj proizvodnji.

Zahtjev podnesen nakon isteka roka navedenoga za podnošenje za pojedinu mjeru smatrat će se nepravodobno podnesenim i neće se razmatrati.

Plaćeni računi prije početka roka i nakon isteka roka navedenog za pojedinu mjeru smatrat će se nepravovremenim i neće se obračunavati u ukupan iznos za obračun potpore.

Korisnici mjera Racionalizacija troškova selećeg pčelarstva i Tehnička pomoć pčelarima dužni su voditi OBRAZAC EVIDENCIJE O SUFINANCIRANOJ OPREMI i čuvati ga pet godina.

Popis opreme je u prilogu Pravilnika .

Ako zbroj svih odobrenih zahtjeva po mjeri za potporom premaši Programom predviđena novčana sredstva za tu mjeru, proporcionalno će se smanjiti odobreni iznosi za isplatu potpore.

OPG nije uvijet za ostvarivanje prava na potpore iz NPP-a.

Zahtjeve s pripadajućom dokumentacijom treba dostaviti neposredno Agenciji za plaćanja ili slati poštom preporučeno s povratnicom na adresu: 

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, 
ribarstvu i ruralnom razvoju
Ulica grada Vukovara 269d
10 000 ZAGREB


Pravilnik i obrasce svakako potražite i pročitajte na: 
www.pcela.hr i https://www.apprrr.hr/pcelarstvo 

U slučaju nejasnoća obratite se djelatnicima APPRRRA putem telefona ili elektronskom poštom:                                                       
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Tel: 01/6002-887
    01/6002-775
    01/6002-777
    01/6002-754
    01/6002-765

Krenuo projekt "Potpora mladim pčelarima"

oprema za najam

       Udruga pčelara Pula je tijekom prošle godine osmislila i pokrenula projekt “Potpora mladim pčelarima” s ciljem da potakne i olakša novim ljudima ulazak u ovu prekrasnu djelatnost. Ideja projekta je da Udruga nabavio osnovnu ali neophodni pčelarsku opremu koju bi onda besplatno prema potrebi ustupala pčelari početnicima ali drugim članovima kojima je ta oprema potrebna.

      Ovaj naš projekt podržao je Grada Pule te smo uz njihovu financijsku pomoć, krajem prošle godine nabavila jedan dio najpotrebnije pčelarske opreme koja je sada na raspolaganju pčelarima početnicima ali i svim drugim članovima udruge koji imaju potrebe za tom opremom.

     Opremu koja je dostupna za najam možete pogledati na ovom linku. Da bi sve funkcioniralo bez problema napisali smo i kratka pravila kojih se treba pridržavati. Članovi Udruge koji žele posuditi neku opremu moraju se javiti tajniku Udruge Darku Važanskom, ispuniti obrazac zahtjeva te dogovoriti ostale detalje. S obzirom na to da još nismo dobili vlastiti poslovni prostor problem nam stvara čuvanje te opreme koja je sada na više lokacija pa vas molim za razumijevanje kod preuzimanja iste.


 

Proizvodi

 • Med +

  Med Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane. Ljekovitost meda ovisi o kvaliteti meda i o vrsti biljke Opširnije
 • Propolis +

  Propolis Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju sa pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora. Koristi se kao sredstvo Opširnije
 • Pelud +

  Pelud Pelud su muške spolne stanice presudne za razmnožavanje biljnih vrsta. Pelud je nosilac genskih svojstava biljke i zato sadrži sve Opširnije
 • Matična mliječ +

  Matična mliječ ŠTO JE MATIČNA MLIJEČ Matična mliječ je proizvod lučenja mliječnih ili ždrijelnih žlijezda pčela. To je homogena gusta, neprozirna i Opširnije
 • Vosak +

  Vosak Vosak proizvode mlade pčele iz posebnih žlijezda voskarica na trbuhu u dobi između 12 i 17 dana starosti. Radilice ga Opširnije
 • 1
 • 2
 • Jaglac +

  Jaglac Jaglac, obični jaglac (Primula vulgaris, eng. primrose) svoj je latinski naziv dobio od riječi primus što znači prvi, jer cvate Opširnije
 • Kesten +

  Kesten Pitomi kesten Pitomi kesten (Castanea sativa) je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo i za to postoje arheološki Opširnije
 • Drijen +

  Drijen Drijen (Cornus mas L.) listopadni je grm, ili manje stablo koje sporo raste i doseže visinu do 5 metara (rijetko Opširnije
 • Joha +

  Joha Joha (Alnus glutinosa Mill.) listopadno je stablo do 25 m visine, s vitkim deblom. Listovi su troredni, obrnuto jajoliki, 4-10 Opširnije
 • Planika +

  Planika Planika (Arbutus unedo L.) vazdazeleni je grm ili niže stablo, koje može narasti do 10 m visoko. Kora je izbojaka Opširnije
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Ružmarin

  Ružmarin (Rosmarinus ofjicinalis L.) vazdazeleni je odrvenjeli grm sa šibljastim ograncima, koji naraste do 2 m visoko. Listovi su mu Opširnije
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20