• +385 91 9482 866
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Franck Beestro

        Uz podršku Hrvatskog pčelarskog saveza, Franck je pokrenuo vrijedan projekt kojim nastoji podići svijest o važnosti pčela za život na Zemlji i time potaknuti javnost na djelovanje. Tako je Franck Beestro projekt u svega dva i pol mjeseca postao prepoznat i kod potrošača kao vrijedan i jednostavan način ponovnog povezivanja s prirodom.


Potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala

Vlada RH je 29. srpnja 2021. godine  na svojoj sjednici donijela Program potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala ukupno vrijedan tri milijuna kuna, te Izmjene i dopune NPP za razdoblje 2020. - 2022. godine.

Slijedom navedenog programa pčelarima će se sufinancirati realizirana nabava šećera za prihranu pčela u razdoblju od 01. 03. 2021. do 01.09. 2021. godine
Sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela predviđene ovim Programom proporcionalno će se raspodijeliti pčelarima u skladu s ukupnim prihvatljivim brojem zajednica, a najviše do 20,00 kuna po pčelinjoj zajednici. Provedba ovoga Programa propisat će se Pravilnikom, a provodit će ga Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Agencija još uvijek nije objavila taj Pravilnik  ali vjerujemo da će biti objavljen narednih dana.

Program potpora možete pogledati na sljedećem linku: Program potpora pčelarima ...


 


Marijana Petir traži interventne potpore za hrvatske pčelare

Temeljem dopisa HPS-a predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir uputila je prijedlog ministrici poljoprivrede Mariji Vučković da razmotri mogućnost uvođenja interventne potpore koja bi, uzimajući u obzir gubitke medonosnog bilja tj. medonosnog potencijala zbog nepovoljnih klimatskih prilika, olakšala hrvatskim pčelarima nastavak proizvodnje i spriječila gubitak pčelinjih zajednica.

Stranica 1 od 26

Jedna pčela teška je 100 mg Po lijepom i tihom vremenu pčele mogu letjeti od 45 do 60 km/h Kada pčela miruje, vidi na udaljenosti i do 60 centimetara, a na daljini od 1 centimetra može da zapazi predmet od 8 mikrometara.