• +385 91 9482 866
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Franck Beestro

        Uz podršku Hrvatskog pčelarskog saveza, Franck je pokrenuo vrijedan projekt kojim nastoji podići svijest o važnosti pčela za život na Zemlji i time potaknuti javnost na djelovanje. Tako je Franck Beestro projekt u svega dva i pol mjeseca postao prepoznat i kod potrošača kao vrijedan i jednostavan način ponovnog povezivanja s prirodom.


 
Marijana Petir traži interventne potpore za hrvatske pčelare

Temeljem dopisa HPS-a predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir uputila je prijedlog ministrici poljoprivrede Mariji Vučković da razmotri mogućnost uvođenja interventne potpore koja bi, uzimajući u obzir gubitke medonosnog bilja tj. medonosnog potencijala zbog nepovoljnih klimatskih prilika, olakšala hrvatskim pčelarima nastavak proizvodnje i spriječila gubitak pčelinjih zajednica.

Pčelari moaraju voditi evidenciju o proizvodnji u Agronet sustavu

PČELARI SU OBVEZNI VODITI EVIDENCIJU O PROIZVODNJI U AGRONET SUSTAVU

Iz APRRRR-a dobili smo tumačenje da su pčelari kao i ostali poljoprivrednici upisani u Upisnik OPG-ova i pčelari upisani u Upisnik poljoprivrednika dužni do 15. svibnja tekuće godine popuniti putem Agronet sustava evidenciju o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda za prethodnu godinu: meda i ostalih pčelinjih proizvoda (matična mliječ, pčelinji vosak, satne osnove, pelud, itd.) te broju pčelinjih zajednica.

Sukladno članku 27. stavak 4. Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (NN 29/18, 32/19) nositelj OPG-a obvezan je voditi evidenciju o proizvodnji i prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na OPG-u i Evidenciju o pruženim uslugama OPG-a iz članka 26. toga Zakona te o tome izvještavati Agenciju.


Stranica 1 od 25

najveća pčela


      Megachile pluto, također poznat kao Wallaceova divovska pčela  je vrlo velika indonezijska pčela. To je najveća poznata živa vrsta pčela. Smatralo se da je izumrlo sve dok 1981. godine nije otkriveno nekoliko primjeraka.