• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Odgođeno obilježavanje 50. obljetnice osnivanja Udruge

Odgođeno obilježavanje 50. obljetnice osnivanja Udruge

        Zbog pogoršanja epidemiološke situacije prisiljeni smo sve planirane aktivnosti vezane za obilježavanje 50. obljetnice osnutka naše Udruge odgoditi do proljeća kad će nadamo se zdravstvene prilike dopustiti normalno odvijanje svih planiranih događanja. 

Do bolje epidemiološke situacije odgađaju se i sve redovne aktivnosti Udruge.

Također do daljnjeg neće biti ranije najavljenog prikupljanja Godišnji dojava u prostorijama Udruge, Dojave možete predati slanjem email pašnog povjerenika Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


 


Zanimljivosti

Svojstva pčelinjeg otrova

x       Pčelinji otrov zagrijan na 100 stupnjeva ili, pak, zamrznut ne mijenja svoja svojstva. U odgovarajućim uvjetima, bez vlage i na sobnoj temepraturi, godinama ne mijenja svoja svojstva, ali je vrlo osjetljiv na određene enzime i jaka oksidacijska sredstva (kalijev hipermangan, vodikov peroksid). Pčelinji otrov je mješavina mnogo tvari, uglavnom vode i proteina (apitoksini), histamina, nekoliko organskih otrova, kiselina (kloridna, fosforna i mravlja), eteričnih ulja (koja prouzročuju bol i pečenje), sadržava magnezij, bakar, sumpor i druge tvari, od kojih neke mogu prouzročiti upalne procese, a druge grčeve, otežano disanje i posebno opasan za neke ljude u kojih izaziva anafilaktički šok, a ako se pravovremeno ne intervenira, može doći i do smrti.