• +385 91 9482 866
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala

Potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala

Vlada RH je 29. srpnja 2021. godine  na svojoj sjednici donijela Program potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala ukupno vrijedan tri milijuna kuna, te Izmjene i dopune NPP za razdoblje 2020. - 2022. godine.

Slijedom navedenog programa pčelarima će se sufinancirati realizirana nabava šećera za prihranu pčela u razdoblju od 01. 03. 2021. do 01.09. 2021. godine
Sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela predviđene ovim Programom proporcionalno će se raspodijeliti pčelarima u skladu s ukupnim prihvatljivim brojem zajednica, a najviše do 20,00 kuna po pčelinjoj zajednici. Provedba ovoga Programa propisat će se Pravilnikom, a provodit će ga Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Agencija još uvijek nije objavila taj Pravilnik  ali vjerujemo da će biti objavljen narednih dana.

Program potpora možete pogledati na sljedećem linku: Program potpora pčelarima ...


 


polen          Pčele u prvom redu sakupljaju pelud sa cvjetova biljaka koje daju nektar, a ako ih nema dovoljno, tada sakupljaju s biljaka koje oprašuje vjetar. Pelud pojedinih biljaka razlikuje se prema obliku, veličini i boji. Veličina peludnih zrnaca kreće se od 0,012 do 0,050 mm u promjeru. Kod malog broja biljaka (npr. tikve, bundeve) promjer je veći i iznosi od 0,15 do 0,20 mm. Po boji i vremenu cvatnje biljaka pčelari najčešće određuju porijeklo peluda. Tako je bijeli pelud s maline, s maslačka žuti, zlatnožuti sa suncokreta, tamnocrveni s kestena, ljubičasti s facelije.