• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Predavanje "Tehnologija proizvodnje matične mliječi, proizvodnja perge - fermentirane peludi"

Predavanje "Tehnologija proizvodnje matične mliječi, proizvodnja perge - fermentirane peludi"

         Ovog petka, u 18 sati, nam u Udruga Pčelara Pula  gostuje naš poznati pčelar iz Velike Gorice, Miroslav Antolčić a tema predavanja je "Tehnologija proizvodnje matične mliječi, proizvodnja perge - fermentirane peludi".

        Miroslav se profesionalno bavi pčelarstvom sa blizu 400 zajednica te uz med, pelud, propolis i čisti pčelinji vosak proizvodi i matičnu mliječ te se bavi uzgojem selekcioniranih matica. Uskoro će obitelj Antolčić obilježiti 90 godina kontinuiranog pčelarenja. Nadajmo se da će ovo predavanje potaknuti naše pčelare na proizvodnju i ova dva visokovrijedne pčelinja proizvoda. 


 


Zanimljivosti

Uloga pčele u oprašivanju voća

x           Najveću ulogu u oprašivanju voća ima pčela.  Skupljajući nektar i pelud lete s cvijeta na cvijet i tako usput pružaju svoju najvažniju uslugu čovjeku - oprašuju cvjetove voćaka i stvaraju uvjete za oplodnju. Smatra se da udio pčela u oprašivanju voća ka iznosi oko 80 posto, a 20 posto otpada na ostale kukce i vjetar. Zbog toga se procjenjuje da je korist od pčela u oprašivanju voćaka i drugih biljnih kultura deset puta veća od vrijednosti pčelarskih proizvoda (meda, voska, pčelinjeg otrova).