• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Predavanje "Uzgoj i selekcija matica: znanost i praksa"

Predavanje "Uzgoj i selekcija matica: znanost i praksa"

         U četvrtak, 22. veljače 2024. godine s početkom u 18 sati Udruga pčelara Pula u Pčelarskom edukacijskom centru (Pula, Zagrebačka 12) organizira stručno predavanje pod naslovom "Uzgoj i selekcija matica: znanost i praksa" koje će održati doc. dr. sc. Marin Kovačić, asistent na Katedri za pčelarstvo i zoologiju u Zavodu za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

          Kao znanstveni suradnik u više međunarodnih i domaćih znanstvenoistraživačkih projekata, predavač na međunarodnim znanstvenim skupovima, autor niza znanstvenih i stručnih radova, član uredništva stručnoga časopisa »Hrvatska pčela«, nekoliko međunarodnih znanstvenih organizacija i nacionalnoga povjerenstva za ocjenu kvalitete meda i nositelj OPG-a koje se bavi uzgojem i selekcijom matica pčela u Dardi kod Osijeka, dobitnik je niza nagrada i priznanja za objavljene znanstvene radove, kvalitetu meda i pčelinjih matica.

       Kako je svima dobro poznata činjenica da snaga i produktivnost čitave pčelinje zajednice ovisi o kakvoći matice, pa se iz tog razloga one i uzgajaju u posebnom postupku selekcije, predavanje doc. dr. sc. Kovačića u PEC Pula će biti iznimno zanimljivo. Predavanju mogu prisustvovati pčelari iz čitave Istre, a ulaz je slobodan i za sve druge zainteresirane za ovu domenu.


 

Zanimljivosti

Uloga pčele u oprašivanju voća

x           Najveću ulogu u oprašivanju voća ima pčela.  Skupljajući nektar i pelud lete s cvijeta na cvijet i tako usput pružaju svoju najvažniju uslugu čovjeku - oprašuju cvjetove voćaka i stvaraju uvjete za oplodnju. Smatra se da udio pčela u oprašivanju voća ka iznosi oko 80 posto, a 20 posto otpada na ostale kukce i vjetar. Zbog toga se procjenjuje da je korist od pčela u oprašivanju voćaka i drugih biljnih kultura deset puta veća od vrijednosti pčelarskih proizvoda (meda, voska, pčelinjeg otrova).