• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

        U petak 09. prosinca, Kod Zvaneta u Valdabeku,održan je tradicionalni pčelarski domjenak na kojem je kao i prošle godine prikupljena donacija

meda koji ćemo darivati povodom božićnih blagdana Dječjem domu "Ruža Petrović" u Puli.


 
     Udruga pčelara Pula je u subotu, 26. studenog u sklopu svoga projekta “Sadnice za pčelice” podijelila svojim članovima preko 400 sadnica medonosnih biljaka  koje će oni zasaditi u svojim dvorištima, vrtovima i pčelinjacima. Sadnice su nabavljene uz financijsku potporu Županije istarske koja podupire ovaj projekt u sklopu promocija lokalnih programa u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu. Najvećim dijelom se radi o dvogodišnjim i trogodišnjim sadnicama medonosnih biljaka (evodija, katalpa, kelreuterija, sophora japonica) koje cvjetaju tijekom 7. i 8. mjeseca kad je na našem području bespašni period i u prirodi gotovo da nema hrane za pčele pa su pčelari koji ne sele svoje košnice u Gorski Kotar ili Liku prisiljeni prehranjivati svoje zajednice, pogotovo ako proljetna paša nije bila dovoljno izdašna. Problem je tim veći jer se pčele već tijekom kolovoza počinju pripremati za zimu pa zajednice moraju biti brojne i imati dovoljne količine zaliha meda i peludi da bi uspješno zimovale.

PozivPoštovane pčelarice i pčelari,

         Obavještavamo Vas  i pozivamo na sastanak  Udruge pčelara Pula, koje će se održati u Domu sportova "Mate Parlov",  11. studenog 2016. s početkom u 17:00 sati.      

ČLANARINA SAVEZU ZA 2017. GODINU

HPSČlanarinu Savezu pčelari plaćaju isključivo putem svojih pčelarskih udruga. U 2017. godini članarina iznosi 225,00 kuna po članu. Članarinu Udruge trebaju uplatiti od 1. do 31. siječnja 2017. godine, a blagajnike molimo da nam istu što prije

prof.dr.sc. Nikola KezićPoštovane pčelarice i pčelari,

         Obavještavamo Vas  i pozivamo na sastanak  Udruge pčelara Pula, koje će se održati u Domu sportova "Mate Parlov",  14. listopada 2016. s početkom u 17:00 sati. 

Zanimljivosti

Svojstva pčelinjeg otrova

x       Pčelinji otrov zagrijan na 100 stupnjeva ili, pak, zamrznut ne mijenja svoja svojstva. U odgovarajućim uvjetima, bez vlage i na sobnoj temepraturi, godinama ne mijenja svoja svojstva, ali je vrlo osjetljiv na određene enzime i jaka oksidacijska sredstva (kalijev hipermangan, vodikov peroksid). Pčelinji otrov je mješavina mnogo tvari, uglavnom vode i proteina (apitoksini), histamina, nekoliko organskih otrova, kiselina (kloridna, fosforna i mravlja), eteričnih ulja (koja prouzročuju bol i pečenje), sadržava magnezij, bakar, sumpor i druge tvari, od kojih neke mogu prouzročiti upalne procese, a druge grčeve, otežano disanje i posebno opasan za neke ljude u kojih izaziva anafilaktički šok, a ako se pravovremeno ne intervenira, može doći i do smrti.