• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Izložba
  • Izložba
  • Izložba

Izložba "Više od pčele"

        Stalni izložbeni postav "Više od pčele" nastao je u želji da posjetiteljima na zanimljiv i edukativan način predstavimo pčele, te ih upoznamo sa životom pčela, njihovoj nezamjenjivoj ulozi u eko sustavu i očuvanju bioraznolikosti našeg planeta ali i s načinom nastajanja meda i ostalih pčelinjih proizvoda te njihovim benefitima po zdravlje čovjeka. Željeli smo stvoriti bolje mogućnosti za edukaciju djece, mladih pčelara i svih  zainteresiranih građana, samim tim jačati svijest ljudi o važnosti i značaju pčele ali i opasnostima koje joj prijete.

        Ovaj stalni postav  je logičan nastavak našeg ranijeg projekta "Potpora mladim pčelarima"  kroz koji je Udruga kupila osnovnu pčelarsku opremu koja služi pčelarima početnicima ali nakon što smo dobili prostor na korištenje od grada Pule  tu smo opremu počeli koristili kao izložbene eksponate kod predavanja koje udruga organizira za vrtiće, školsku djecu te za edukaciju mladih pčelara. Prostor smo u međuvremenu obogatili novim izlošcima te opremili edukativnim panelima i info pločama koje nam kroz sažete informacije i razne zanimljivosti pričaju priču o pčelama i  pčelarstvu.

Sam izložbeni postav podijeljen je u pet cjelina;

  1. Morfologija medonosne pčele - o građa i obliku pčele, porijeklo, anatomija pčele te podvrste medonosne pčela.

  2. Socijalni život medonosne pčele - medonosne pčele žive u pčelinjim zajednicama koje se sastoje od tri različite vrste jedinki, matice, radilice i trutovi.

  3. Oprašivanje ili Više od pčele - pčele su nezamjenljiva karika i sastavni dio ekosustava planeta Zemlje već milijunima godina. Tragajući za nektarom i peludi, potrebni za rast i razvoj svojih zajednica pčele oprašuju mnoge biljke i tako utječu na održavanje prirodnih ciklusa i očuvanje bioraznolikosti a time i na mnoge izvore hrane, kako za životinjski svijet tako i za čovjeka. 

  4. Pčelarstvo - vrste košnica, pčelarski oprema i alati, kako nastaje med i ostali pčelinji proizvodi te koje nam dobrobiti donosi njihova redovna konzumacija. 

      5. Ugroženost pčela - što sve ugrožava pčele i prijeti njihovom nestanku.

Izložbeni postav će se nastaviti obogaćivati novim sadržajima te starim  i novim pčelarskim alatima.

Autor izložbenog postava te dizajna edukacijskih i info panela je Nikola Bićanić, višegodišnji predsjednik i sadašnji dopredsjednik Udruge pčelara Pula.

 


 


PEC