• +385 91 9482 866
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara

        7. prosinca pčelari slave svog zaštitnika Svetog Ambrozija. Živio je od 340. do 397.godine. Legenda kaže da mu je u djetinjstvu dok je spavao u kolijevci na dvorištu ispred roditeljskog doma na lice sletio roj pčela. Ugledavši taj prizor djevojka koja ga je čuvala, počela je vrištati od straha za djetetov život i panično prizivala pomoć. Ambrozijev otac, koji je bio iskusan pčelar, odmah je naredio da puste dijete na miru i uistinu – roj pčela se tog trena digao u nebo, a da dijete nije ubola niti jedna jedina pčela. Nakon tog događaja otac je svom sinu dao ime Ambrozije, što je grčki termin za hranu bogova, čest sinonim za med i druge pčelinje proizvode.

 

     Uz Ambrozija vezane su brojne povijesne činjenice koje govore o njegovom poštenju i pravdoljubivosti, jer je bio biskup i crkveni naučitelj, jedan od 4 Sveta oca – utemeljitelja kršćanske književnosti, utjecajan carski savjetnik, ali i vješt govornik, pjesnik i glazbenik. Ambrozijansko pjevanje predstavlja najstariju liturgijsku baštinu u zapadnoj Europi, pa ne čudi da su Ambrozija nazivali i „ocem latinskih himni“, a puk je znao reći da mu “iz usta teku riječi slatke poput meda“. Na mnogim svetim slikama biskup Ambrozije je prikazan kako drži pčelinju košnicu okružen pčelama jer su one za njega bile uzvišena i sveta bića, a pčelinje društvo uzor skladne zajednice  u kojoj vlada red i rad, a  pčele su  bile uzvišena i sveta bića.         
      Danas Crkva slavi Ambrozija kao Svetog biskupa i naučitelja, a pčelari kao svog sveca zaštitnika. U njegovu je čast osnovan i pčelarski red Ambrozijanaca koji ima svoje štovatelje u Mađarskoj, Rumuniji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Kod nas se blagdan svetog Ambrozija tradicionalno obilježava u Hlebinama gdje se svake godine nakon mise, posvete novi barjaci pčelarskih udruga. U našoj se županiji ovaj blagdan slavi od 2012. godine kada su se prvi put okupili pčelari iz čitave Istre u Boljunu, a potom u Cerovlju i Pazinu. Prigoda je to da se sretnu kolege iz pčelarskih udruga Pule, Buzeta, Poreča, Buja, Pazina i Labina i u ugodnoj prijateljskoj atmosferi ožive uspomenu na svog sveca zaštitnika, ali i na sve preminule pčelare koji su odigrali značajnu ulogu u unaprješenju pčelarstva u ovim krajevima.

 

Izvor: Pčelari bujštine