• +385 91 9482 866
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Svjetski dan pčela

         Slovenski pčelarski savez predložio je svojoj vladi da u Ujedinjenim narodima (UN) potakne inicijativu za proglašenje 20. svibnja svjetskim danom pčela. To je dan rođenja slavnog slovenskog zoologa iz 18. stoljeća Antona Janše koji se u Sloveniji jednim od pionira modernog pčelarstva.

 

Janša je napisao prve priručnike za uzgoj pčela za carsku školu pčelarstva u Beču, a po njima se pčelarstvo prema odluku tadašnje austrijske carice Marije Terezije predavalo širom tadašnje habsburške monarhije. U svom djelu "Potpuni nauk o pčelarstvu", koji je dijelom i danas aktualan, Janša je pčelu nazvao najkorisnijim i najmarljivijim kukcem kojega je stvorio Bog, a čiji uzgoj iziskuje vrlo malo sredstava.

Slovenski pčelarski savez u svojoj inicijativi, kojom bi želio na svjetskoj razini upozoriti na važnost pčela za čovjeka, tako navodi da su pčele među najvažnijim oprašivačima i da oprašivanjem na svjetskoj razini vrijednost njihova rada iznosi više stotina milijardi eura. Kako su upozorili, bez pčela bi došla u pitanje i ishrana čovječanstva, posebno u Europi, gdje o oprašivanju ovisi 84 posto poljoprivrednih kultura koje se koriste za prehranu, a pčelama zbog onečišćenja okoliša i bolesti koje su se pojavile zadnjih desetljeća prijeti velika opasnost.