• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
3. Dani pčela u Puli

3. Dani pčela u Puli

        Udruga pčelara Pula će ovaj mjesec, od 15. do 22. ožujka 2024., organizirati "3. Dane pčela". Manifestacija, koja već polako ulazi u tradiciju, će se održati u prostorima Udruge, u Zagrebačkoj 12 u Puli. Organizirane skupine, ali i pojedinci, će u to vrijeme, svaki radni dan od 9 -15 sati, moći posjetiti Pčelarski edukacijski centar i razgledati stalni izložbeni postav "Više od pčele" te saznati mnoge zanimljive detalje iz života pčela, njenom značaju danas kao i o vrijednim proizvodima koje nam one daju.

        Za organizirane skupine je potrebno najaviti posjet kako bi izbjegli preklapanja i nepotrebne gužve. Volonteri Udruge pčelara Pula će upriličiti vođenje u Pčelarskom edukacijskom centru uz kratko predavanje prilagođeno uzrastu skupine. Ujedno će se moći razgledati i izložba fotografija na temu pčele, prikupljene u foto natječaju "Čuvajmo pčele" koje godinama organizira Udruga pčelara Bujštine. Najave organiziranih posjeta, a posebno za škole i predškolske ustanove, je moguće obaviti slanjem poruke na 098 335 462 (sms, viber, WhatsApp) ili mail adresu udruge: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

        Tijekom 3. Dana pčela biti će organizirana i dva stručna predavanja za pčelare ali i sve ostale kojima teme predavanja budu zanimljive. Tako će 15. ožujka u 18 h predavanje pod naslovom "Proizvodnja alkoholnih pića od meda" održati izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu a 22. ožujka u 18 h prof. Miroslav Antolčić "Tehnologija proizvodnje matične mliječi i proizvodnja perge-fermentrane peludi"

         Ovom manifestacijom želimo skrenuti pozornost na važnost pčele koja je danas ugrožena mnogim nedaćama te kako i sam pojedinac može dati svoj doprinos njenom očuvanju.


 


Jedna pčela teška je 100 mg Po lijepom i tihom vremenu pčele mogu letjeti od 45 do 60 km/h Kada pčela miruje, vidi na udaljenosti i do 60 centimetara, a na daljini od 1 centimetra može da zapazi predmet od 8 mikrometara.