• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Dani otvorenih vrata

Dani otvorenih vrata

            Udruga pčelara Pula od 7. do 9. prosinca 2023. organizira Dane otvorenih vrata u povodu sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara koji se obilježava 7. prosinca. To je prilika za organizirane skupine, posebno djeca i mladi da preko svojih ustanova, ali i zainteresirani pojedinci posjete naš izložbeni postav "Više od pčele". Dani otvorenih vrata će se održati u prostoru Udruge na adresi Zagrebačka 12, u Puli. Posjetitelji će od pčelara, članova Udruge, moći čuti zašto su pčele upravo danas toliko važne ali i ugrožene, kako izgleda njihov život te kako se one danas uzgajaju kako bi nam dale vrijedne proizvode.


Zainteresirani za organizirane posjete se mogu najaviti na broj 098 335 462.


          U petak, 8. prosinca u 16 sati će se održati i prigodno predavanje za pčelare našeg poznatog pčelara iz Crikvenice Jurice Manestra pod naslovom "Praktično pčelarenje fararovom košnicom i kontrola varoe oksalo-glicerinskim krpama". Nakon predavanja bit će priređen i tradicionalni godišnji domjenak za članove Udruge i njihove goste.


  


Zanimljivosti

Svojstva pčelinjeg otrova

x       Pčelinji otrov zagrijan na 100 stupnjeva ili, pak, zamrznut ne mijenja svoja svojstva. U odgovarajućim uvjetima, bez vlage i na sobnoj temepraturi, godinama ne mijenja svoja svojstva, ali je vrlo osjetljiv na određene enzime i jaka oksidacijska sredstva (kalijev hipermangan, vodikov peroksid). Pčelinji otrov je mješavina mnogo tvari, uglavnom vode i proteina (apitoksini), histamina, nekoliko organskih otrova, kiselina (kloridna, fosforna i mravlja), eteričnih ulja (koja prouzročuju bol i pečenje), sadržava magnezij, bakar, sumpor i druge tvari, od kojih neke mogu prouzročiti upalne procese, a druge grčeve, otežano disanje i posebno opasan za neke ljude u kojih izaziva anafilaktički šok, a ako se pravovremeno ne intervenira, može doći i do smrti.