• +385 91 9482 866
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zbrinjavanje rojeva pčela

       Jedna od djelatnosti naše udruge pčelara je i zbrinjavanje rojeva pčela. 

Roj pčela možete prijaviti na 091 9482 866

Udruga će pokušati čim prije pronaći i poslati pčelara koji će ukloniti i zbrinuti roj.

      Prije nego nas nazovete, molim Vas da se uvjerite da se radi o pčelama, jer pčelari smiju uklanjaju samo rojeve pčela ali ne ose, stršljene i sl.

 


Što je rojenje?

      Rojenje je prirodni proces razmnožavanja pčelinjih zajednica. U procesu rojenja izvorna se zajednica dijeli na dvije, a ponekad i više novih zajednica. Obično se privremeno smjeste u blizini starog staništa a tek nakon što pčele izviđačice pronađu novi dom roj se seli u novo stanište.

        Pčele se obično roje od kraja travnja te tijekom svibnja i lipnja. Rojenje se odvija po  lijepom sunčanom danu u kasnim jutarnjim ili ranim popodnevnim satima. Pčele tijekom rojenja obično nisu opasne, ipak ne prilazite im blizu i ne pokušavajte ih sami ukloniti  kako ne bi ugrozili sebe i druge jer ako se osjete ugrožene mogu biti vrlo opasne.


 


pelud         Raznim istraživanjima utvrđeno je da pelud ima određena ljekovita svojstva za ljude. Ima povoljan učinak kod anemije, povećava sadržaj hemoglobina u krvi, normalizira rad probavnih organa, pomaže kod bolesti jetre i popravlja apetit. Med u kombinaciji s peludom djeluje na metabolizam i probavu, kod gastritisa i drugih bolesti želuca i dvanaesterca. Redovita upotreba peluda poboljšate će opće stanje organizma i olakšati svakodnevnu borbu protiv stresa.