• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

HPS      Hrvatski pčelarski savez je objavio na svojim stranicama da se u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za otkazivanjem svih skupova s više od sto ljudi, kao mjere u aktivnostima suzbijanja i sprječavanja širenja korona virusa, Skupština Hrvatskog pčelarskog saveza odgađa se do daljnjega. O novom terminu održavanja Skupštine Udruge će biti obaviještene na vrijeme.


 


        S obzirom na novonastale okolnosti vezane uz koronavirus a u sukladno  preporukama koje je donio Stožer civilne zaštite Istarske županije,  sastanak koji se trebao održati 13. ožujka 2020. u 17 sati odgađa se do daljnjeg.  O vremenu održavanje novo sastanka biće te pravodobno obaviješteni.


 
        Danas je u Udruzi pčelara Pula održano predavanje učenicima OŠ Kaštanjer koji u okviru projekta Znanje za održivo djelovanje žele izgraditi mediteranski vrt u koji planiraju zasaditi i medonosno bilje te su željeli saznati nešto više o pčelama i pčelarstvu. Udruga se rado odazvala njihovoj zamolbi pa ih je s pčelama i njihovom nezamjenjivom ulogom u prirodi u jednosatnom predavanju upoznao naš pčelar,  Nediljko Landeka.


        Udruga pčelara Pula i ove godine nastavlja sa svojim programima edukacije u sklopu kojeg uz potporu Grada Pule organizira predavanja stručnjaka s područja pčelarstva, apiterapije i veterine. Cilj predavanja je edukacija djece, pčelara i zainteresiranih građana te popularizacija pčelarstva i pčelinjih proizvoda. Želimo upozoriti javnost na ugroženost pčela te važnosti očuvanja pčela i njenu ulogu u održavanje ravnoteže prirodnih procesa i očuvanja bioraznolikosti.

        U petak, 14. veljače 2020. s početkom u 17:00 sati u sjedištu Udruge pčelara Pula, Zagrebačka 12, predavanje će održati dugogodišnji pčelar i predsjednik Udruge pčelara Bujštine, gospodin Slavko Biuk. Tema predavanja je "Moj način pčelarenja". a predstaviti će nam i neke svoje zanimljive inovacije.
Ulaz na predavanja je slobodan za sve zainteresirane građane.


 


Zanimljivosti

Svojstva pčelinjeg otrova

x       Pčelinji otrov zagrijan na 100 stupnjeva ili, pak, zamrznut ne mijenja svoja svojstva. U odgovarajućim uvjetima, bez vlage i na sobnoj temepraturi, godinama ne mijenja svoja svojstva, ali je vrlo osjetljiv na određene enzime i jaka oksidacijska sredstva (kalijev hipermangan, vodikov peroksid). Pčelinji otrov je mješavina mnogo tvari, uglavnom vode i proteina (apitoksini), histamina, nekoliko organskih otrova, kiselina (kloridna, fosforna i mravlja), eteričnih ulja (koja prouzročuju bol i pečenje), sadržava magnezij, bakar, sumpor i druge tvari, od kojih neke mogu prouzročiti upalne procese, a druge grčeve, otežano disanje i posebno opasan za neke ljude u kojih izaziva anafilaktički šok, a ako se pravovremeno ne intervenira, može doći i do smrti.