• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
APPRRR

Stupile su na snagu izmjene i dopune Pravilnika o provedbi sektorskih intervencija u pčelarstvu unutar Strateškog plana ZPP RH 2023.-2027.

Jedna od najznačajnijih izmjena je što je uveden popis s maksimalnim iznosima potpore koje korisnik može ostvariti prilikom nabave novih pomagala, pribora i opreme iz Priloga I. i Priloga II, a koji popis maksimalnih iznosa dostavljamo u privitku za tekuću intervencijsku godinu.

Predmetni popis maksimuma objavljuje APPRRR na svojim službenim mrežnim stranicama najkasnije do početka intervencijske godine.

Predavanje "Tehnologija proizvodnje matične mliječi, proizvodnja perge - fermentirane peludi"

         Ovog petka, u 18 sati, nam u Udruga Pčelara Pula  gostuje naš poznati pčelar iz Velike Gorice, Miroslav Antolčić a tema predavanja je "Tehnologija proizvodnje matične mliječi, proizvodnja perge - fermentirane peludi".

        Miroslav se profesionalno bavi pčelarstvom sa blizu 400 zajednica te uz med, pelud, propolis i čisti pčelinji vosak proizvodi i matičnu mliječ te se bavi uzgojem selekcioniranih matica. Uskoro će obitelj Antolčić obilježiti 90 godina kontinuiranog pčelarenja. Nadajmo se da će ovo predavanje potaknuti naše pčelare na proizvodnju i ova dva visokovrijedne pčelinja proizvoda. 


 


Predavanje "Proizvodnja alkoholnih pica od meda"

              Dana 15. 3. u 18. sati otvoriti ćemo 3. Dane pčela uz prigodno predavanje izv. prof. dr. sc. Marina Mihaljević Žulj sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod "Proizvodnja alkoholnih pica od meda" Predavanje obuhvaća kompletnu tehnologiju proizvodnje alkoholnih pića od meda, uz pristupačna i jasna objašnjenja glavnih koraka u proizvodnji. Proći će se kroz proizvodnju vina od meda (medovine) i završiti s rakijom od meda (medovačom). Prikazati će se svi važni koraci sa mnogo korisnih fotografija kako bi predavanje bilo što edukativnije. Također će se dati i točne recepture za pripravljanje mješavine meda i vode te pokretanje alkoholnog vrenja. 

3. Dani pčela u Puli

        Udruga pčelara Pula će ovaj mjesec, od 15. do 22. ožujka 2024., organizirati "3. Dane pčela". Manifestacija, koja već polako ulazi u tradiciju, će se održati u prostorima Udruge, u Zagrebačkoj 12 u Puli. Organizirane skupine, ali i pojedinci, će u to vrijeme, svaki radni dan od 9 -15 sati, moći posjetiti Pčelarski edukacijski centar i razgledati stalni izložbeni postav "Više od pčele" te saznati mnoge zanimljive detalje iz života pčela, njenom značaju danas kao i o vrijednim proizvodima koje nam one daju.

4. Dani pčela u Puli

          Udruga pčelara Pula i ove godine, od 14. do 21. ožujka 2025., organizira "4. Dane pčela u Puli". Manifestacija će se održati u prostorima Udruge, u Zagrebačkoj 12 u Puli. Organizirane skupine, ali i pojedinci, će u to vrijeme, svaki radni dan od 9 -15 sati, moći posjetiti Pčelarski edukacijski centar i razgledati stalni izložbeni postav "Više od pčele" te saznati mnoge zanimljive detalje iz života pčela, njenom značaju danas kao i o vrijednim proizvodima koje nam one daju.

        Za organizirane skupine je potrebno najaviti posjet kako bi izbjegli preklapanja i nepotrebne gužve. Volonteri Udruge pčelara Pula će upriličiti vođenje u Pčelarskom edukacijskom centru uz kratko predavanje prilagođeno uzrastu skupine. Ujedno će se moći razgledati i izložba fotografija na temu pčele, prikupljene u foto natječaju "Čuvajmo pčele" koje godinama organizira Udruga pčelara Bujštine.

        Najave organiziranih posjeta, a posebno za škole i predškolske ustanove, je moguće obaviti slanjem poruke na 098 335 462 (sms, viber, WhatsApp) ili mail adresu udruge: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Program 4. Dana pčela u Puli 

14.ožujak 2025 u 17 h 
- 0tvaranje 4. Dana pčela u Puli,                       
- Predavanje: Najčešće medonosne invazivne vrste, prezentacija postera i degustacija meda,  dr.sc. Danijela Paljuha i dr.sc. Nediljko Landeka

15.ožujak 2025. 17-20 h   
- Mala škola apikozmetike - Radionica prirodne kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda, Mirjana Koprek 

21. ožujak 2025. u 17 h 
- Zatvaranje 4.dana pčela
- Skupština Udruge pčelara Pula.

Posjeti organiziranih skupina svaki dan, osim nedjelje, od 9 do 15h

          Ova manifestacija posvećena je promicanju pčela, pčelarstva i pčelinji proizvoda, a cilj je edukacija i podizanje svijesti zajednice o važnosti pčela i njene ključne uloge u održivost ekosustava i bioraznolikosti.


 


Zanimljivosti

Med od bagrema

        Med od bagrema je svijetložute boje, žitak, proziran, ugodnog i blagog okusa i mirisa, lagan i ukusan. Zbog tih osobina ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Pomaže kod nesanice, umiruje prenadraženi živčani sustav pa na taj način djeluje i na otklanjanje posljedica nagomilanog stresa. Stoga je dobar za umirenje, kod vrtoglavica, nemira i sličnih smetnji. Ublažava i klimakterične tegobe. Preporučuje se uzimanje navečer i to s čajem od kamilice jer se na taj način pojačava djelovanje i meda i čaja. Dobar je za rekonvalescente i djecu. Sastavljen je više od voćnog nego grožđanog šećera pa se duže vrijeme ne kristalizira, u povoljnim uvjetima skladištenja i preko godine dana. Kada se kristalizira izgleda poput snijega jer su kristalići sitni i bijeli.