• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Bijela djetelina

       Bijela djetelina - Trifolium repens L. - je višegodišnja zeljasta biljka s puzećom stabljikom dugom do 40 cm. Najbolje uspijeva na vlažnijim i hladnijim tlima, u brdskom i planinskom području.  Cvjetovi su skupljeni u bijele glavice okruglog oblika i rastresite su.
       Bijela djetelina cvjeta od svibnja, pa do rujna, odnosno dok ne počnu jesenski mrazovi. Dobro podnosi zimu i niske zimske temperature. Osim nektara daje i nešto peluda tamne boje. Med je svjetlije boje te proziran, ukusnog okusa.


 


polen          Pčele u prvom redu sakupljaju pelud sa cvjetova biljaka koje daju nektar, a ako ih nema dovoljno, tada sakupljaju s biljaka koje oprašuje vjetar. Pelud pojedinih biljaka razlikuje se prema obliku, veličini i boji. Veličina peludnih zrnaca kreće se od 0,012 do 0,050 mm u promjeru. Kod malog broja biljaka (npr. tikve, bundeve) promjer je veći i iznosi od 0,15 do 0,20 mm. Po boji i vremenu cvatnje biljaka pčelari najčešće određuju porijeklo peluda. Tako je bijeli pelud s maline, s maslačka žuti, zlatnožuti sa suncokreta, tamnocrveni s kestena, ljubičasti s facelije.