• +385 91 9482 866
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Jasen

jasen          Bijeli jasen (Fraxinus excelsior L.) listopadno je stablo do 40 m visine. Kora je isprva glatka i zelenkastosiva. Kasnije, kod starijih stabala poprima tamniju boju i duboko uzdužno i plitko poprečno se izbrazda. Listovi su krupni do 40 cm dugački, sastavljeni od 9-15 listića podjednake veličine, jajstoog oblika, ušiljena vrha s pilastim rubom. Cvjetovi su skupljeni u guste, smeđe metličaste cvati na vrhu grana, koji su isprva uspravni, a kasnije se objese. Razvijaju se iz bočnih pupova na lanjskim izbojcima. Cvijeta koncem travnja ili početkom svibnja prije listanja. Pčelama pružaju prije svega dragocjeni izvor peludi. Raste na dovoljno vlažnim bogatim tlima, najčešće u brdskim i planinskim područjima.

 

        Osim bijelog postoji i crni jasen (F. ornus L.) koji je za razliku od prethodne vrste puno niži. Listopadni je to grm ili do 8 m visoko stablo sa smedom ljuskavom korom. Listovi su do 30 cm dugački, sastavljeni iz 7-9 listića, duguljasto jajolikog oblika, kratko ušiljena vrha s nepravilno pilastim rubom. Bijeli mirišljavi cvjetovi razvijaju se početkom svibnja u gustim, do 20 cm dugim metličastim cvatovima na kraju grana. Cvjeta u isto vrijeme kada i bijeli jasen, Pčele ga pohađaju isključivo zbog velikih količina zelenkastog peluda. Crni je jasen pretežno južnoeuropsko drvo. Kod nas najčešće raste na kršu, po sunčanim planinskim obroncima, pojedinačno ili u gustim skupinama s drugim šumskim drvećem i grmljem.


       U želji da proširi bavljenje pčelarstvom u  Monarhiji, carica Marija Terezija 1775. godine donijela je patent o pčelarstvu. Tim je zakonskim propisom u cijeloj Habsburškoj monarhiji dozvoljeno držanje neograničenog broja košnica, a pčelari su patentom bili oslobođeni svih nameta i poreza, pa čak i vojne obveze. Pčelari su smjeli postaviti pčele na ispašu gdje god su htjeli, jedino su vlasniku zemljišta morali nadoknaditi eventualno učinjenu štetu. Carica je između ostalog naredila i sadnju medonosnog bilja, posebice bagrema.

     Diljem Monarhije počinju se osnivati pčelarske škole. Prvi učitelj pčelarstva u Habsburškoj monarhiji bio je Anton Janša, kraljičin miljenik, a već 1770. godine, prema Caričinom naputku, Carsko vijeće za Hrvatsku, Slavoniju i Dalmaciju na dužnost učitelja pčelarstva imenovalo je Varaždinca – Antuna Grubera, koji je dužnost obnašao u Varaždinskoj, Zagrebačkoj i Križevačkoj županiji.